Home » Artikelen » Antiracisme » Brazilië: mobilisatie van werkende klasse nodig tegen poging tot staatsgreep

Brazilië: mobilisatie van werkende klasse nodig tegen poging tot staatsgreep

De ernstige gebeurtenissen van zondag 8 januari bevestigen eens te meer dat de strijd tegen de gifslang van het Bolsonarisme en tegen extreemrechts in het algemeen een centrale taak blijft van de arbeidersbeweging, de Braziliaanse bevolking en de linkerzijde. Deze confrontatie moet op straat plaatsvinden, via de massale mobilisatie van de werkende klasse. We kunnen niet langer wachten op de instellingen, zoals ons sinds de verkiezingen wordt gevraagd.

Eerste reactie door Liberdade, Socialismo e Revolução (LSR, onze zusterorganisatie in Brazilië)

De gewelddadige invasie van het hoofdkwartier van de ‘drie machten’ (het presidentieel paleis, het parlement en het hooggerechtshof) in Brasilia door aanhangers van Bolsonaro en met de medeplichtigheid en steun van de regionale regering en andere autoriteiten, moet op gepaste wijze worden beantwoord. Het moet niet alleen krachtig worden veroordeeld, maar ook leiden tot de bestraffing van alle verantwoordelijken.

Het kwaad moet bij de wortel aangepakt worden, waarbij de echte leiders van deze extreemrechtse coupbeweging verantwoordelijk worden gesteld, met inbegrip van Jair Bolsonaro zelf, zijn clan en hun bondgenoten.

Het volstaat niet om op institutionele antwoorden te wachten. We moeten meteen aan de basis mobiliseren, met de vakbonden, sociale bewegingen, jongerenorganisaties en alle onderdrukten in Brazilië. Er kunnen en moeten actiecomités opgezet worden op de scholen, werkplaatsen en in de wijken om de ernst van de situatie te bespreken en om op te roepen tot grote betogingen die de straten in heel het land innemen, ook in Brasilia.

Een grote demonstratie van de kracht van de arbeidersklasse zou, indien deze krachtig en goed georganiseerd is, de Bolsonaristische schurken intimideren en druk zetten op die lagen die twijfelen aan de ernst van het gevaar van deze coupbeweging.

Het zou bovendien druk zetten om alle instellingen om over te gaan tot de bestraffing van alle verantwoordelijken, ook de leiders ervan. Het zou de strijd versterken om de agenda van de werkende klasse centraal te stellen in de verdediging van democratische vrijheden en sociale rechten als onderdeel van de strijd voor sociale transformatie.

Liberdade, Socialismo e Revolução (Vrijheid, Socialisme en Revolutie, ISA in Brazilië) staat schouder aan schouder met de organisaties van de arbeidersklasse en sociale bewegingen in de strijd tegen elke extreemrechtse dreiging.  

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top