Home » Artikelen » Antiracisme » 28 maart, Rotterdam: demonstratie: ontsla racistische agenten

28 maart, Rotterdam: demonstratie: ontsla racistische agenten

Rotterdam heeft een probleem, een deel van haar agenten is racistisch. Dit is bewezen nadat in WhatsApp groepen Rotterdamse agenten zich schuldig maakten aan racisme. Zo werden woorden gebruikt als: kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen. Dit bevestigd helaas het beeld dat veel jongeren met een niet-westerse achtergrond hebben van de politie, dat die racistisch is. Sylvana Simons wees hier al in Amsterdam op. Toen keerde de gehele Amsterdamse gemeenteraad zich tegen haar, ook de SP nam het op voor de politie die nu in Rotterdam een racisme probleem heeft.

Artikel door Jorein Versteege

De agenten in kwestie zijn niet ontslagen omdat ze ‘’diep door het stof gegaan zijn’’ aldus de Gemeente Rotterdam. Het is dus niet erg om racistische opvattingen te delen op sociale media, als je maar enorm veel spijt toont achteraf. BIJ1 en de linkse organisatie Doorbraak, organiseren daarom een protest op 28 maart in Rotterdam. Socialistisch Alternatief – ISA Nederland steunt hun oproep om de agenten te ontslaan die het zo nodig vonden om minderheden af te schilderen als ‘’ kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’’.

Dit zijn geen incidenten, het is een patroon van racisme dat de Nationale Politie het liefste wil wegschuiven. Naar buiten toe doet de politie alsof ze transparant en open zijn. In realiteit beschermt de politie de kapitalistische staat, die zich juist schuldig maakt aan institutioneel racisme (zie de toeslagaffaire). Wij steunen de oproep van BIJ1 en Doorbraak om te gaan demonstreren tegen het racisme bij de Rotterdamse politie.

Naast de al eerder aan het licht gekomen racistische opvattingen, kwam ook naar buiten dat een agent ook zeer discriminerend over Hümeyra, een 16 jarig meisje dat vermoord werd, geappt had. ‘’Weer een Turk minder’’ schreef een Rotterdamse agent in de WhatsApp groep. De politie noemt het ‘’slechts een cynisch commentaar aan het adres van de rechterlijke macht’’. Maar zelfs al was dat zo bedoeld, komt het over alsof het leven van een 16 jarige meisje er niet toe doet omdat ze etnisch Turks is. Daarnaast had diezelfde Rotterdamse politie grandioos gefaald in het beschermen van Hümeyra tegen haar ex, die haar uiteindelijk ook vermoord heeft.

De racistische opmerking ‘’weer een Turk minder’’ maakt veel woede los en toont dat dit geen incidenten zijn. Politieagenten maken racistische opmerkingen en doen aan etnisch profileren. Jongeren met een niet-westerse achtergrond zijn hier het slachtoffer van en voelen terecht zich niet thuis in Rotterdam als de politie hun aanziet als minderwaardig.

We zeggen dat er een structurele oplossing nodig is tegen racistische elementen binnen het politieapparaat. Daarom eist Socialistisch Alternatief – ISA Nederland democratische controle vanuit de gemeenschap over het politieapparaat, via gekozen comités, die ook de macht hebben racistische en gewelddadige agenten te ontslaan en te zorgen, dat middelen worden ingezet voor het leefbaarder maken van wijken voor de bewoners, in plaats van voor meer repressie vanuit de politie/overheid.

Ook eisen wij dat er geen geld gaat naar verdere bewapening van en repressie door de politie, maar in plaats daarvan geïnvesteerd wordt in een hoger minimumloon, betaalbare huisvesting, beter onderwijs, het scheppen van banen en wijkvoorzieningen en meer geld voor geestelijke gezondheidszorg. Het is belangrijk dat er een socialistisch alternatief vanuit politiek links en de arbeidersbeweging wordt opgebouwd. Wij willen hier graag een bijdrage toe leveren en roepen iedereen op om dat samen met ons te doen.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top