Home » Artikelen » Wat valt er te kiezen op 15 maart?

Wat valt er te kiezen op 15 maart?

Over enkele dagen zijn er provinciale staten verkiezingen. Niet alleen kiezen we dan de provinciale staten, maar indirect zal ook de Eerste Kamer gekozen worden. Het lijkt erop dat de regeringspartijen hun meerderheid in de Eerste Kamer verliezen. Vooral het CDA zal flink moeten inleveren omdat veel agrarische stemmers dreigen te stemmen op de Boer Burger Beweging (BBB). Deze relatief nieuwe politieke partij (opgericht door agrarische groot kapitalisten) verzet zich fel tegen de stikstofbeperkingen en wil het liefst dat grote agrarische bedrijven zoals For Farmers, Campina, Vion, de bedrijven van de familie De Heus bijvoorbeeld gewoon door kunnen gaan met miljarden verdienen aan de landbouw. Er bestaat natuurlijk geen enkele sympathie voor deze grote agribusiness bedrijven, vandaar dat vooral zij het boerenprotest organiseren en financieren.

Artikel door Jorein Versteege

Realiteit is dat 40% van de stikstofuitstoot uit de agrarische sector komt. Boeren die steeds meer en meer vee moeten houden om te kunnen blijven concurreren, stoten zoveel CO2 uit dat de natuur en de grond ernstige schade oplopen. Dit feit wil de BBB niet erkennen. Logisch ook omdat de partij voortkomt uit het boerenprotest en vooral de belangen van grote commerciële bedrijven dient. De kleine boeren laten zich vaak misleiden door het populisme van de Boer Burger Beweging. Het Christen Democratisch Appél won traditioneel veel stemmen onder boeren. Maar door hun steun aan de stikstof beperkingen die het kabinet oplegt zijn ze onpopulair geworden.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) blijft sterk, vooral onder rechtse stemmers is geen reden tot echte ontevredenheid. Voor de rijken en de bezittende klasse voert de VVD goed beleid uit. Dat werkenden door de hoge inflatie en dure boodschappen meer lasten ervaren doet de kleine groep VVD stemmers niets. De landelijke opkomst is helaas ook erg laag. Slechts 56% kwam in 2019 stemmen voor de provinciale staten. Dit toont ook dat velen (terecht) denken dat er niets te veranderen valt door te stemmen. Dat is te begrijpen omdat politiek links geen socialistisch alternatief neerzet. Ook al gaan PvdA/GroenLinks samen als één lijst, ze bieden geen uitweg.

BIJ1 doet bij deze verkiezingen niet mee, ook de Socialisten zijn niet in staat om mee te doen. Hierdoor heeft de linkse stemmer eigenlijk maar twee keuzen. De ’’Sociaaldemocratische’’ Partij met nationalistische karakteristieken of de burgerlijk-groene: Partij voor de Dieren. Geen van deze partijen wil met het kapitalisme breken en denken allemaal hun idealen te kunnen realiseren onder de huidige machtsstructuren. Het stemadvies van revolutionair socialisten zal dan ook zijn om links te stemmen, waarmee we dan SP of PvdD bedoelen. Echter we zeggen hierbij ook duidelijk dat we zullen moeten strijden voor een socialistisch alternatief. SP en PvdD bieden geen uitweg uit het kapitalisme.

Socialistisch Alternatief roep daarom werkenden op om te strijden voor het socialisme. Hiermee bedoelen we niet de sociaaldemocratie (meer overheid onder het kapitalisme) of dictatoriale overheidscontrole (stalinisme). Verkiezingen zijn de enigste manier waarop de binnen deze beperkte democratie de kapitalistische politici kunnen afstraffen. Daarom is het belangrijk om tegen de regeringspartijen te stemmen, maar niet te vallen voor rechts-populistische of extreemrechtse partijen. Want zowel JA21, PVV en FvD staan voor kapitalistische politiek, een discrimineerde houding tegenover etnische minderheden, vrouwen en de niet heteroseksuele gemeenschap.

Wij staan voor de opbouw van een sterke socialistische arbeiderspartij om een alternatief neer te zetten bij verkiezingen, maar ook om de werkende klasse te laten zien dat zij de klasse zijn die aan de macht moet komen. Het kapitalisme verdeelt ons en geeft alle winsten aan een zeer kleine minderheid van kapitaalbezitters.

Daarom werkt Socialistisch Alternatief ook binnen De Socialisten om deze nieuwe formatie uit te bouwen tot een socialistische partij, die mee kan doen met verkiezingen en die op straat een echt links geluid laat zien tegen het kapitalisme (wat PvdA, GL en SP niet doen). Neem daarom contact met ons op en doe mee met de strijd voor een socialistisch Nederland, als deel van vrijwillige socialistische federatie van Europa en de gehele wereld!

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top