Home » Artikelen » Beurzen storten in: kapitalisme biedt geen oplossingen

Beurzen storten in: kapitalisme biedt geen oplossingen

 

Door Alex Edwards

In de week sinds 9 maart zijn de beurzen over de hele wereld aan het instorten als gevolg van het Covid-19-virus. Veel beurzen vertonen hun slechtste prestaties sinds de financiële crisis van 2008. En het werd nog erger op maandag 16 maart, de Dow jones daalde 13% in één dag, de slechtste dag sinds 1987. De week ervoor ging de beurs slechts 8 minuten open voordat ze hem moesten sluiten vanwege de verkooplimiet.

Deze dalingen zijn veroorzaakt door de wereldwijde paniek en onzekerheid die leiden tot massale uitverkoop. Het maakt het onvermogen duidelijk van het kapitalisme om met crises en onvoorziene omstandigheden om te gaan. Als er een wereldwijde economische recessie komt, wat op dit moment zeer waarschijnlijk is, met name in landen als Italië (wat gevolgen voor de rest van de Europese Unie zal hebben), zullen het niet de bankiers en kapitalisten zijn die lijden onder de recessie. De economische problemen zijn ontstaan door de hebzucht en speculatie van het kapitalisme, zoals we in het afgelopen decennium hebben gezien, maar het zijn de werknemers die op oneerlijke wijze de dupe zullen worden van deze recessie.

De markten waren dit jaar al eerder aan het wankelen, want de industriële productie in China heeft de kleinste groei in bijna 30 jaar doorgemaakt, terwijl veel landen aan de rand van de recessie stonden toen 2019 ten einde liep. Deze afname van de groei in China werd door veel andere landen gevoeld als gevolg van het geglobaliseerde kapitalistische karakter van de wereldeconomie.

Over het geheel genomen zijn de vooruitzichten somber, na een decennium van bezuinigingen en weinig tot geen groei. Deze schrale periode heeft de werknemers van de wereld het hardst getroffen, maar nu lijkt het erop dat er nog meer ontberingen zullen komen.

Het is nu belangrijk dat we ons allemaal voorbereiden op de toekomstige bedreigingen waar we allemaal mee te maken hebben. Het kapitalisme is nu meer dan ooit aan de kaak gesteld en dit besef zal werknemers en jongeren over de hele wereld radicaliseren, maar dit moet wel worden georganiseerd. Als links geen alternatief biedt, wordt de rechtervleugel een grotere bedreiging dan ze al is. De rechtse politiek wijst snel met de vinger en zorgt voor verdeeldheid onder de arbeidersklasse om de status quo te handhaven. De uitbarsting van racisme tegenover de Aziatische gemeenschappen in Europa na de pandemie van het Coronavirus heeft dat al laten zien.

Deze wereldgezondheidscrisis en de komende economische crisis zullen ongetwijfeld de wereld waarin we leven veranderen. Het is belangrijk dat we sterk blijven en een systeemverandering eisen en aandringen op een wereld die ervoor zorgt dat alle mensen veilig en beschermd zijn, zowel medisch als economisch, een socialistische wereld.

Voorlopig is het van vitaal belang dat we ons richten op de kwesties die nu aan de orde zijn en de kwestie van preventieve en beschermende maatregelen tegen het Covid-19-virus, gratis massale tests en medische zorg voor iedereen. Er moet volledige economische bescherming komen in de vorm van een financiële vergoeding voor degenen die als gevolg van de crisis niet kunnen werken, met inbegrip van degenen met een 0-uurscontrat. Alle werknemers die thuis kunnen werken moeten het recht krijgen om thuis te werken, de bezuinigingen op de medische sector moeten worden teruggedraaid en de capaciteit van de medische sector moet worden vergroot om toekomstige crises te voorkomen, Er moet fors middelen worden uitgetrokken voor onderzoek naar vaccins. Alle niet-essentiële bedrijven en plaatsen met een hoog risico voor de verspreiding van het virus moeten worden gesloten.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top