Home » Artikelen » Voor een vrij socialistisch Palestina!

Voor een vrij socialistisch Palestina!

Op 15 september hield de Palestijnse Gemeenschap in Nederland een demonstratie in de binnenstad van Rotterdam. Hun boodschap was duidelijk, protest tegen de genocide in Gaza, waarbij al meer dan 40.000 inwoners van Gaza en 700 van de Westelijke Jordaanoever vermoord zijn door het Israëlische ”Defensie” Leger (IDF). De opkomst was matig, wat ook teleurstellend was voor de organisatoren. Ze hadden gehoopt op meer opkomst, vooral vanuit de moslim gemeenschap die daarop ook werd aangesproken. Desondanks waren er zeker een paar honderd mensen gekomen om te demonstreren.

Artikel door Jorein Versteege

FREE PALESTINE

De leuzen die tijdens zo’n protest voor Palestina geroepen worden zijn bekend. Vooral de leus; ‘’From the river to the sea, Palestine will be free’’ werd vaak gebruikt. Voor de zionisten en hun westerse bondgenoten wordt deze leus gezien als bewijs van antisemitisme. In Duitsland is de leus al gelijk geschakeld met Jodenhaat. Het lijkt erop dat de Palestijnse Gemeenschap in Nederland vooral lijkt te hameren op een oplossing waarbij de Staat Israël verdwijnt en de Staat Palestina de controle overneemt over het historische Israël/Palestina. Probleem is dat daarmee de gehele Israëlische samenleving opzij gezet wordt. Het is ook een illusie om te denken dat de Israëliërs hun land zomaar zullen opgeven.

Dit haalt niet weg dat de Palestijnen gelijk hebben over de wreedheid van de IDF en massamoordenaar Benjamin Netanyahu. De Staat Israël is verantwoordelijk voor de massamoord op de Palestijnen in Gaza en het vermoorden van 700 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Terecht wijst de Palestijnse Gemeenschap in Nederland op het feit dat westerse bedrijven deze massamoord indirect steunen. Bedrijven zoals Pepsi Cola, McDonalds en Star Bucks leveren hun producten aan de IDF. In Nederland investeerde banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders miljarden in Israëlische bedrijven, die betrokken zijn bij de illegale bezetting van Palestijnse gebieden en daarmee zich schuldig maken aan de onderdrukking van de Palestijnen.

Religie en perspectief

Er werd veel nadruk gelegd op het geloof, op de islam als boegbeeld van de strijd. Bijna elke Palestijnse spreker gebruikte de religie om zijn/haar standpunt naar voren te brengen. Natuurlijk is het geloof een groot onderdeel van de Palestijnse gemeenschap, maar door zich alleen op de moslim gemeenschap te richten isoleert men de oproep tot verzet. Ook doet het geen eer aan aan niet-islamitische Palestijnen en seculiere groepen die strijden voor een vrij Palestina, zonder daarbij steeds de religie aan te halen.

Een perspectief werd niet geboden tijdens de demonstratie. Men wil vooral woede en afkeer van de Staat Israël en hun westerse bondgenoten duidelijk maken. Dat is begrijpbaar en dat steunen we ook. Echter, de Palestijnen hebben nood aan een duidelijk perspectief en dat missen we vanuit Palestijnse leiders. Die zouden het liefst de hele Staat Israël zien verdwijnen en daarmee ook meteen het land Israël en elke Israëliër. Probleem is dat dit niet gaat gebeuren. Socialisten pleiten voor de afschaffing van de zionistische Staat Israël en de corrupte Staat Palestina van FATAH en HAMAS. Deze kapitalistische staten dienen niet het belang van zowel Palestijnse als Israëlische werkenden en hun gezinnen.

Het socialistische alternatief

Feit is dat er een Israëlische samenleving bestaat. Met een arbeidersklasse die lijdt onder het zionisme en het kapitalisme. Door het islamisme en terrorisme van HAMAS is een groot deel van de Israëlische arbeidersklasse bang gemaakt. Bang voor het terreur dat op 7 oktober 2023 veel onschuldigen gedood heeft. Het versterkte het gevoel dat men iets moest doen tegen HAMAS. Probleem is dat Israël niet onschuldig is! Al sinds 1967 bezet men de Palestijnse gebieden. Natuurlijk gaat het onrecht verder terug naar 1948. Maar we kunnen niet verwachten dat het land Israël verdwijnt. Hoe graag de Arabische Palestijnen het ook zouden willen. De Joodse Israëliërs gaan niet hun land, cultuur en geschiedenis opofferen voor één seculier democratisch Palestina, een landsnaam die ze associëren met de Arabische Palestijnen.

Het alternatief moet ook niet gezocht worden in kapitalistische staten en samenlevingen. Wij keuren zowel de twee staten oplossing als de één staat oplossing af. Zolang het kapitalisme bestaat zal er altijd spraken zijn van onderdrukking. We zagen dit ook in Zuid Afrika na 1994! Het ANC liet het Apartheid kapitalisme bestaan, waardoor na 30 jaar de witte minderheid nog steeds de meeste welvaart in het land bezit. Dat zou ook gebeuren bij een één staat oplossing binnen het kapitalisme. De Palestijnen zullen arm blijven en de Israëliërs in verhouding de rijken, door hun bezit van de productie middelen.

Socialisme is het enigste alternatief voor Israël en Palestina. Twee socialistische landen op de grenzen van 1967. Daarbij moeten de Israëliërs zich uit de bezette gebieden terug trekken inclusief de Golan hoogte. Hun kolonisten dienen te vertrekken als dit gewenst is door de Palestijnen. Jeruzalem zal een gedeelde hoofdstad worden van zowel het socialistische Israël als het socialistische Palestina. Juist onder het socialisme kunnen de twee gemeenschappen in harmonie met elkaar leven.

Socialisme alleen beperken tot deze twee landen is niet ons doel. Israël en Palestina moeten deel worden van een vrijwillige socialistische federatie van het midden oosten. Onder democratische controle van werkende mensen. Alleen zo kunnen we een einde maken aan de conflicten die het kapitalisme elke dag veroorzaakt!

 

Scroll To Top