Home » Noodprogramma

Noodprogramma

Het is een feit, arbeiders en hun gezinnen worden armer terwijl bedrijven massale winsten maken. Oorzaak zijn de hogere prijzen die men nu vraagt voor voedsel en enrgie. Alleen al in augustus 2022 werd 81,5 miljard euro winst gemaakt, 13 miljard euro meer sinds 2021. Ondertussen lijdt de arbeidersklasse aan extreme energieprijzen en hogere voedselprijzen. De kosten voor het bedrijfsleven blijven nog beperkt, terwijl de consument met 10% inflatie te maken heeft. Dit toont de misdadigheid van het kapitalisme, dat juist door speculatie en winsthonger inflatie veroorzaakt.

Socialistisch Alternatief heeft een duidelijk noodprogramma om massa armoede te voorkomen. We kunnen met zekerheid zeggen dat de regeringspartijen dit niet steunen en ook niets zullen doen om de lasten van de werkende klasse te verlagen.

Het is daarom aan ons en de arbeidersbeweging om te vechten voor:

  • Herstel van de volledige prijscompensatie met controle van de werkende klasse op de berekening en samenstelling. Bij elke overschrijding van de prijzen moeten alle lonen onmiddellijk stijgen.
  • Verhoog alle lonen direct met 2 euro per uur!
  • Verhoog het minimumloon tot 15 euro per uur of 2470 euro bruto per maand.
  • Een plan van massale publieke investeringen in het uitbreiden en gratis maken van openbare diensten als openbaar vervoer, kinderopvang, onderwijs, gezondheidszorg.
  • Voor onze portemonnee en voor een groene transitie: nationalisatie van de volledige energiesector!
  • Bevries alle huurprijzen. Voor massale bouw van sociale huisvesting om de vastgoedmarkt niet aan de willekeur van huisjesmelkers en speculanten over te laten.
  • Breng de financiële sector in publieke handen zodat de gemeenschap zicht heeft op alle geldstromen en de beschikbare middelen geïnvesteerd worden in wat maatschappelijk nodig is.
  • De nationalisatie van de 200 grootste bedrijven onder democratische controle van de werknemers en de afnemers.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top