Op 14 augustus werd de linkse activist Chai Xiaoming in het geheim berecht door een rechtbank in de oostelijke stad Nanjing op beschuldiging van “het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht.” Het vonnis en de veroordeling van de rechtbank zijn niet openbaar gemaakt, maar het Openbaar Ministerie van Nanjing heeft een voorstel gedaan voor een gevangenisstraf van 3 tot 5 jaar. Naar verluidt hebben de advocaten van Chai een geheimhoudingsovereenkomst met de autoriteiten ondertekend om ervoor te zorgen dat er geen informatie over zijn zaak wordt gelekt.
Artikel door Chinaworker.info (ISA in China)
Deze zaak tegen Chai is een monsterlijke onrechtvaardigheid en is symptomatisch voor een breder optreden tegen maoïstische en trotskistische jongeren door de Chinese dictatuur (CCP). In oktober werd de maoïstische veteraan Meng Xianda, een redacteur van de website People’s Voice (人民之声), aangehouden voor ondervraging en vervolgens vrijgelaten. Hoewel de zaken niet direct met elkaar in verband staan, was Meng net als Chai in 2018 een aanhanger van de strijd van de arbeiders van Jasic in Shenzhen.
Chai Xiaoming omschrijft zichzelf als trotskist. Tien jaar geleden nam hij een tijdlang deel aan discussies met het CWI (zoals ISA werd genoemd tot begin 2020) en Chinaworker.info (中国劳工论坛). Nadien verbrak hij het contact op basis van politieke meningsverschillen. Ten tijde van zijn arrestatie in 2019 was Chai redacteur van de linkse ‘maoïstische’ website Red Reference (红色参考).
Duurste politiestaat
Geheime processen in China betekenen dat de familie, vrienden en media van een verdachte worden uitgesloten. In veel gevallen krijgt de verdachte een aangestelde advocaat in plaats van zelf iemand te mogen kiezen. Een geheim proces wordt bevolen als de dictatuur meent dat de gepleegde feiten ‘staatsgeheimen’ inhouden.
Het rechtssysteem van China, met de rechtbanken die strikt worden gecontroleerd door de CCP, heeft een veroordelingspercentage van meer dan 99 procent. Uit de statistieken van de rechtbanken van 2006 tot 2016 blijkt dat minder dan 0,2 procent van de verdachten is vrijgesproken. Met andere woorden, als het regime de rechtbank inzet is het bijna altijd verzekerd van een vonnis dat de verdachte schuldig acht. Bovendien zijn de meeste processen sterk afhankelijk van bekentenissen, die vooral in politieke zaken vaak onder marteling of dwang worden verkregen. Dit kan onder meer betekenen dat familieleden, vrienden of kennissen worden bedreigd als de verdachte niet “meewerkt” met de autoriteiten. Dit alles is routine in het door de CCP gecontroleerde rechtssysteem.
Naarmate China ontwikkelde tot de op één na machtigste kapitalistische economie ter wereld, werd het repressieve en dictatoriale element eveneens versterkt. Het maakt dat dit de duurste politiestaat ter wereld is. De overheidsbegroting voor interne veiligheid (“stabiliteitsbescherming”) is groter dan de militaire begroting. In 2019, het laatst beschikbare cijfer, werd 1,39 biljoen yuan (210 miljard dollar) toegewezen aan de interne veiligheid, een bedrag dat niet zo ver onder het budget voor gezondheidszorg van 1,64 biljoen yuan (248 miljard dollar) ligt.
Er zijn geen details over de zaak van Chai Xiaoming openbaar gemaakt, maar zijn periode van detentie door de veiligheidsdiensten begon in maart 2019, zeventien maanden voordat de zaak voor de rechter kwam. Zijn arrestatie werd geformaliseerd in september 2019, wat wijst op een periode van zes maanden voordat de zaak tegen hem officieel werd. Dit past in het patroon van de vervolging van politieke dissidenten door de CCP, met lange perioden van detentie voorafgaand aan het proces, waarbij bekentenissen worden afgenomen en in veel gevallen slachtoffers worden gedwongen om “mee te werken” om een zwaardere straf te voorkomen.
Strijd bij Jasic
Chai’s zaak is gekoppeld aan de historische strijd bij het bedrijf Jasic. Linkse jongeren en activisten uit heel China voerden toen campagne voor de vakbondsrechten van een groep arbeiders in machinefabriek van Jasic in Shenzhen. Deze strijd werd brutaal onderdrukt door de Chinese dictatuur, waardoor duidelijk werd hoe asociaal en anti-arbeidersgezind het regime is.
De bazen van Jasic weigerden de oprichting van een vakbond in de fabriek te accepteren (onafhankelijke vakbonden zijn illegaal in China). Ze ontsloegen personeel en gebruikten ingehuurde misdadigers om de belangrijkste woordvoerders van de arbeiders in elkaar te slaan. De politieke realiteit van het autoritaire kapitalistische systeem in China blijkt duidelijk uit het schrille contrast tussen de manier waarop arbeiders en kapitalisten worden behandeld. Jia Lei, de eigenaar van Jasic Technology, en de personeelsmanager van het bedrijf, Guo Liqun, zijn beide “afgevaardigden” van het Volkscomité van Shenzhen, nominaal het “parlement” van de stad dat door de CCP wordt gekozen.
Meer dan 80 jongeren en arbeiders zijn gearresteerd of verdwenen bij het politieoptreden dat volgde op de strijd van de arbeiders van Jasic. Red Reference was één van de linkse websites die de kwestie ruim bekend maakte. Dit maakte het Chinese regime woedend.
Eind 2018 ging de CCP over tot een hardhandig optreden op campussen van universiteiten waarbij heel wat ‘marxistische verenigingen’ werden gesloten vanwege de vermeende rol die zij speelden bij de steun aan de strijd van de arbeiders van Jasic. Prominente studentenleiders moesten gefilmde ‘bekentenissen’ afleggen na maanden van arrestatie. Het was ook rond deze tijd dat Chai werd opgepakt.
De enige misdaad van Chai Xiaoming is het opkomen voor de rechten van arbeiders en het protesteren tegen de onderdrukking van arbeiders en mede-socialisten in China. De steeds draconischer wordende maatregelen van het regime van Xi Jinping tegen linkse jongeren en oudere activisten tonen aan dat het, ondanks zijn pogingen om kracht en stabiliteit uit te stralen, de groeiende steun voor socialistische ideeën vreest. Voor de nieuwe generatie Chinese linkse en socialistische jongeren geeft Chai’s vervolging alleen maar meer redenen om zich te organiseren en te vechten tegen het kapitalisme en de dictatuur.