Home » Artikelen » Jemen en de moorddadige door het imperialisme gesteunde oorlog van Saoedi-Arabië

Jemen en de moorddadige door het imperialisme gesteunde oorlog van Saoedi-Arabië

Jemen is het armste land in het Midden-Oosten en de bevolking lijdt sinds 2015 onvoorstelbaar veel door de burgeroorlog die het land in zijn greep houdt. De volledige belegering van het land over zee, in de lucht en over land heeft geleid tot wat misschien wel de ergste humanitaire crisis ter wereld is. Naar schatting 400.000 mensen zijn gedood tijdens deze oorlog. Het conflict heeft de Jemenitische economie verwoest. 

Door Finn McKenna (Socialist Party – ISA in Ierland)

Humanitaire catastrofe

De helft van de kinderen onder de 12 is ondervoed en lijdt extreme honger. Cholera en ziekten nemen toe. Miljoenen burgers zijn in eigen land ontheemd en zitten vast in Jemen door het brute beleg dat het Saudische regime oplegt. Dag in dag uit hebben gezinnen te maken met luchtbombardementen van het Saudische leger, dat tussen 2014 en 2019 19.000 luchtaanvallen heeft uitgevoerd.

Velen zijn terecht verontwaardigd over Poetins moorddadige oorlog in Oekraïne. Maar wat er in Jemen gebeurt, legt de cynische hypocrisie van de grote kapitalistische mogendheden in het Westen volledig bloot. Ook onze Ierse regering heeft al lang banden met de semi-feodale en kapitalistische dictatuur van Saoedi-Arabië. Ongelooflijk genoeg feliciteerde voormalig premier Enda Kenny het regime tijdens een bezoek daar in 2014 met “hun leiderschap in termen van gematigdheid in de Golfregio en hun verlangen naar vrede in het licht van een heleboel complexe kwesties.”

Burgeroorlog ontwikkelt zich tot proxy-oorlog

Jemen ligt ten zuiden van Saudi-Arabië, op het puntje van het Arabisch schiereiland. De hereniging van Jemen vond plaats in het begin van de jaren negentig. In de nasleep van die hereniging werd het land geregeerd door de autocratische dictator Ali Abdullah Saleh. Zijn wrede, corrupte en sektarische bewind werd ontwricht door de revolutionaire bewegingen die in 2011 het Midden-Oosten en Noord-Afrika overspoelden.

Saleh werd door het regime opgeofferd in de hoop het ongenoegen onder de bevolking te sussen. Hij werd vervangen door zijn rechterhand, Abdrabbuh Mansur Hadi. De protestbeweging gaf uiting aan de diepe onvrede en vervreemding van de armen en onderdrukten in de samenleving, maar ook aan sektarische spanningen. Zoals in grote delen van het Midden-Oosten is sektarisme vaak een dominant negatief kenmerk van de Jemenitische samenleving geweest. Een groot deel van de historische verantwoordelijkheid voor die verdeeldheid ligt bij de erfenis van het Westerse imperialisme in de regio.

Houthi-rebellie

De onopgeloste sociale, politieke en economische problemen die door de regering van Abdrabbuh Mansur Hadi na de Arabische lente niet werden aangepakt, culmineerden in de opstand van de Houthi-rebellen in 2014. De Houthi’s zijn een sjiitische Zaida-groep die in de Jemenitische samenleving historisch is onderdrukt. In 2014 begonnen zij samen met de volgelingen van de afgezette voormalige leider Saleh hun opstand, waarbij zij de hoofdstad Sana’a veroverden.

Saoedische bloedbaden

Deze opstand ging lijnrecht in tegen de belangen van Saoedi-Arabië. Een door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie, waartoe ook de Verenigde Arabische Emiraten behoren, kwam tussenbeide in de burgeroorlog. Deze gewelddadige actie was hoofdzakelijk ingegeven door de wens hun dominantie te handhaven. De Saoedische heersende klasse vreesde dat een overwinning van de Houthi’s in de burgeroorlog de positie en de invloed van Iran in Jemen, en meer algemeen in de regio, zou versterken.

De burgeroorlog ontwikkelde zich tot een proxy-oorlog, waarbij het Westerse imperialisme de Saudische oorlogsinspanningen bewapende en steunde met miljarden dollars.

De prioriteiten van de grote kapitalistische staten worden duidelijk door naar de cijfers te kijken. Volgens Oxfam hebben de landen van de G20, de rijkste landen ter wereld, sinds 2015 voor maar liefst 17 miljard dollar wapens aan Saoedi-Arabië geleverd. Dat is drie keer zoveel als de hulp die in dezelfde periode naar Jemen werd gestuurd.

Revolutionaire verandering nodig

Deze oorlog benadrukt eens te meer waarom de economische, politieke en sociale orde van het Midden-Oosten omvergeworpen moet worden door massastrijd. Het imperialisme en de kapitalistische regimes die de regio domineren, moeten ten val worden gebracht!

In het hele Midden-Oosten moet een revolutionaire strijd van arbeiders, armen en onderdrukten worden gevoerd om dit te verwezenlijken. De enorme rijkdommen en grondstoffen in de regio moeten uit de handen van de miljardairs en grote bedrijven worden genomen en in democratisch publiek bezit worden gebracht. Repressieve regeringen van de superrijken moeten worden vervangen door democratische regeringen van de arbeidersklasse en de armen. In plaats van regionale rivaliteit tussen verschillende kapitalistische machten moet er een democratische en socialistische confederatie van de regio komen, waarin de rechten van alle minderheden, of ze nu religieus, etnisch of nationaal zijn, worden gewaarborgd.

Dat is de socialistische toekomst waar wij met International Socialist Alternative voor strijden.

 

Scroll To Top