Het is moeilijk te zeggen hoeveel duizenden mensen gereageerd hebben op de oproep van het activistennetwerk ‘De Zorg in Actie’ (Santé en Lutte). Eén ding is duidelijk: deze mobilisatie werd gezien als een manier om van het applaus een geheven vuist ter ondersteuning van het zorgpersoneel te maken. Voor velen was het ook de beste manier om het sociale verzet uit de lockdown te halen!
Het zorgpersoneel viel op tussen de menigte. Hun werkkledij was vaak versierd met slogans en er waren erg veel borden en spandoeken. Een stroom van zelfgemaakte borden overspoelde de Kunstberg in Brussel met slogans als “Uitgebuite verpleegsters, patiënten in gevaar”, “Hulde aan de verzorgers die te vroeg, te snel gingen”, maar ook een groot aantal pamfletten en spandoeken die de verdediging en de versterking van de sociale zekerheid eisten of de dodelijke gevolgen van de besparingen aan de kaak stelden. Vooral een gigantisch spandoek van ‘De Zorg in Actie’ vatte de gemoedstoestand perfect samen: “Geen winst op ons leven”.
Om de overheid te dwingen om te investeren in kwalitatief hoogstaande openbare diensten die voor iedereen toegankelijk zijn, met goede werkomstandigheden en een degelijk loon voor al het personeel (van verpleegkundigen en verzorgers tot schoonmaak- en keukenpersoneel), zal een sterke krachtsverhouding moeten worden opgebouwd. De betoging vandaag was zonder twijfel een eerste stap in die richting. Leden van de Linkse Socialistische Partij (ISA-België) mobiliseerden samen met campagne ROSA en de Actief Linkse Studenten naar deze zorgbetoging zodra het werd aangekondigd.
Deze week was er nog de staking bij InBev in Jupille (Luik) na een uitbraak van het coronavirus. Het personeel staakt al meer dan een week, gewoon om het recht op werk onder gezonde omstandigheden af te dwingen.
Het fabeltje van de autoriteiten dat we ‘allemaal in hetzelfde schuitje zitten’, is snel doorprikt. De bazen zijn alleen geïnteresseerd in productie en winst, de autoriteiten zijn doof voor de legitieme eisen van het zorgpersoneel. Er is een miljard euro voor zorg beloofd door de federale instanties, maar we zullen zien wat ervan overblijft eens deze mooie woorden moeten worden omgezet in concrete daden… Bovendien is 1 miljard onvoldoende: de vorige regering bespaarde 2,3 miljard euro op gezondheidszorg.
De betoging van ‘De Zorg in Actie’ is slechts het begin van sociale strijd die uit de lockdown komt. Sociale strijd die nodig is om op alle fronten overwinningen te behalen. Werkenden zullen geen andere keuze hebben dan zich te organiseren om terug te vechten tegen alle pogingen om ons te laten opdraaien voor de economische, gezondheids- en ecologische crisis: kortom het falen van het kapitalistische systeem. Het zijn de arbeiders die de wereld doen draaien, niet de aandeelhouders van grote bedrijven (hoewel zij de winsten in hun zakken steken). Het is hoog tijd dat het ook die arbeiders zijn die haar in handen nemen!