Op 1 december was er een grote studenten- en scholierenstaking in Australië tegen het falen van de regering om iets tegen klimaatverandering te ondernemen. Er waren acties in minstens 30 steden waarop duizenden jongeren aanwezig waren.
Verslag door Kai Perry, Socialist Party Australië
Deze acties vonden plaats op het ogenblik dat bekend raakte dat de steenkoolmijn van Adani in Queensland effectief zal opengaan, ondanks protest. Geen enkele grote partij is bereid om het project stop te zetten.
De jongerenacties haalden inspiratie uit de Zweedse scholiere Greta Thunberg die elke vrijdag de klas verlaat om voor het parlement in Stockholm te protesteren. Thunberg riep andere jongeren op om ook in actie te komen. In de Britse krant The Guardian schreef ze: “Ga voor je parlement of lokale regeringsgebouw neerzitten om te eisen dat ze de weg volgen om de opwarming onder de grens van 1,5 graden te houden.”
Jongeren zullen de gevolgen van klimaatverandering het meest voelen. Zij zullen gestraft worden voor het gebrek aan actie door de huidige regeringen. De Australische premier, de liberaal Scott Morrison, toonde hoe ver hij van de realiteit staat toen hij de geplande protestacties aanviel. Hij zei dat er minder activisme op school moet zijn en dat hij niet kan toelaten dat “scholen veranderen in parlementen.”
Veel jongeren op de acties maakten duidelijk dat hun protest niet nodig was geweest indien de regeringsleiders iets ernstig hadden ondernomen in de strijd tegen klimaatverandering. De opmerkingen van Morrison tonen vooral hoe ver hij en de rest van de regering van de bevolking staan. Hij gaf aan dat hij de bekommernissen van de jongeren niet ernstig neemt.
De opstelling van de regering heeft de actiebereidheid verder versterkt. Er was een brede steun voor de jongeren. Veel protestborden haalden uit naar het falen van de regering en wezen op de hypocrisie van de uitspraken van Morrison. Een van de meest populaire slogans was: “We zullen minder activistisch zijn als jij minder rot bent” (‘We’ll be less activist, if you’ll be less shit’).
De premier beweerde dat zijn de regering de klimaatverandering ernstig neemt en dat er maatregelen zijn. Maar het verslag van de VN over uitstoot toont aan dat er in Australië het voorbije jaar geen verbetering was.
De waarheid is dat het kapitalisme een obstakel is voor ernstige maatregelen tegen klimaatverandering. Het kapitalisme is gebaseerd op het privaat bezit van de grote industriële sectoren, waaronder energie. De productie is enkel gericht op winst.
Machtige groepjes van superrijken zitten voor miljardenbelangen in de fossiele brandstoffen. Ze doen er alles aan om hun belangen zo lang mogelijk winstgevend te houden. Er worden ook nog altijd grote winsten gemaakt in de steenkoolsector en andere vervuilende sectoren. Dat maakt dat kapitalisten er blijven in investeren.
De rijkdom die gecontroleerd wordt door kapitalistische investeerders en door de energiesector, moet onder publieke controle komen om ingezet te worden in de uitbouw van duurzame groene energie. Het probleem is echter dat wat we niet controleren wat we niet bezitten. Regeringen slagen er niet in om kapitalisten voldoende te laten investeren in groene energie. In plaats van het door winst aangedreven kapitalistisch bezit, moeten we energie onder publiek bezit plaatsen als onderdeel van een democratisch opgemaakt plan om over te schakelen naar hernieuwbare en duurzame energieproductie.
De jongeren op de landelijke actiedag in Australië hadden een duidelijke boodschap voor de regering: ze laten niet toe dat hun toekomst op het spel gezet worden door kapitalisten die enkel oog hebben voor directe winsten en door de marionetten van deze kapitalisten in de regeringen.
Dit is mogelijk slechts het begin van een campagne, niet het einde. Om klimaatverandering te stoppen, zullen er meer acties nodig zijn. Daarbij moeten ook bredere lagen van de samenleving, in de eerste plaats de werkenden, betrokken worden. Enkel door georganiseerde acties op de werkplaatsen, in de scholen en in de wijken, samen met duidelijke eisen, kunnen we een voldoende stevige en succesvolle beweging opbouwen.
De problemen worden veroorzaakt door het kapitalistische systeem. We moeten dit systeem bestrijden, enkel zo kunnen we de reden voor het gebrek aan maatregelen aanpakken. Greta Thunberg vatte samen wat nodig is in de strijd tegen klimaatverandering: “We kunnen de wereld niet meer redden door de regels te volgen, de regels moeten veranderen.”