Home » Artikelen » Commentaar en achtergrond » 1 Mei: minder werk, hetzelfde loon

1 Mei: minder werk, hetzelfde loon

Weergave van de gebeurtenissen op Haymarket in de VS begin mei 1886. Lees hier meer over de geschiedenis van 1 mei

De 1e mei is van start gegaan als een actiemoment voor de acht uren dag. Acht uur werk, acht uur eigen tijd en acht uur slaap, was de gedachte aan het einde van de 19e eeuw.Vele jaren is daar voor actie gevoerd en gedemonstreerd, maar pas na de Russische revolutie, met de dreiging van revoluties en arbeidersverzet in de belangrijke kapitalistische landen, werd de achturige werkdag een feit.

Jammer genoeg is er nu, bijna honderd jaar later, weer alle aanleiding om actie te voeren voor het inperken van het aantal werkuren. Voor arbeiders met een vast contract geldt nu dat ze door alle moderne communicatiemiddelen ieder moment tot het werk geroepen kunnen worden. Omdat werk en privé wat meer doorelkaar lopen dan bij vroegere fabrieks- of kantoorarbeid, is het aantal gewerkte uren moeilijker vast te stellen, maar reken maar dat het de afgelopen dertig jaar is uitgebreid.

Ook ZZP’ers hebben hieronder te lijden. Het is in feite in de meeste gevallen niet meer dan stukloon, waar ook eind 19e eeuw tegen werd gestreden. Alleen werk, en dus ook alleen geld, als er werk is. Omdat ZZP’ers zogenaamde ondernemers zijn, “mogen” zij zelf bepalen hoe lang ze werken. Hoe dat in de praktijk uitwerkt, begrijpt iedereen: de slecht betaalde ZZP’ers werkt zich een ongeluk zolang er vraag is naar zijn/haar werk.

Ook het enorme aantal klachten over werkdruk en burnout zegt veel over de gegroeide druk van werk, werk, werk. De 1e Mei heeft dan ook niets aan betekenis en belang verloren.De laatste jaren heeft de FNV de 1e Mei weer in ere hersteld. Het is een kans om de kracht van de arbeidersbeweging te laten zien! Kom daarom naar het Museumplein op 1 mei om 14:00 uur !

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top